Top
 

Huis verkopen verplichtingen?

Makelaar De Smet, uw erkende vastgoedmakelaar in Geraardsbergen
Makelaar De SmetHuis verkopen verplichtingen?

Verplichte documenten verkoop woning?

Wij helpen u bij het verzamelen van de benodigde documenten en attesten

Het is zover! U voelt zich klaar om uw woning te verkopen. Maar bent u dat ook? Er zijn immers een aantal documenten die u nodig heeft om de verkoop tot een goed einde te brengen. Om ervoor te zorgen dat u niet voor verrassingen komt te staan, lijsten wij hieronder de nodige attesten voor u op.

 

Bij de verkoop van uw woning, appartement of grond komt heel wat administratie kijken.  Als eigenaar moet u verplicht een aantal attesten kunnen voorleggen.

 

Als makelaar geven we graag een woordje uitleg en helpen we u bij het verzamelen van de benodigde documenten en attesten. Op deze manier kan de verkoop van uw woning op een juiste manier verlopen.

cropped-makelaardesmet-favicon.gif

Wij helpen u met alle attesten, documenten

Als makelaar kunnen we u precies vertellen wat uw rechten en plichten als verkoper zijn. Wij helpen u natuurlijk ook met alle attesten en documenten zodat de verkoop vlekkeloos verloopt!

“Verkopers denken soms dat de administratie bij de verkoop van een woning pas start op het moment dat de deal rond is, en het compromis en de notariële akte getekend worden. Bij de verkoop van je huis of appartement moet je echter nog heel wat andere attesten kunnen voorleggen.”

Diego – Zaakvoerder Immo De Smet

Woning verkopen? Bereid je voor!

Bent u klaar om uw woning te verkopen? Doe hier de test! Met onze checklist gidsen wij u door het verkoopproces en wijzen wij u op enkele documenten die u zeker niet uit het oog mag verliezen. Klaar? Verkopen maar!

Immo De Smet geeft advies over de benodigde documenten bij de verkoop van een woning

Bij de verkoop van een woning of appartement dient u als verkoper een aantal stukken te verzamelen. Het scheelt tijd als dit op voorhand geregeld is en tevens is het voor u ook fijn idee wanneer alle documenten van te voren geregeld zijn. Op deze manier kan de verkoop van uw woning op een juiste manier verlopen.

Neem contact op

CHECKLIST

Uw Gids voor het succesvol verkopen van een woning: 15 onmisbare documenten & attesten

Inleiding

Het verkopen van uw woning is een complex proces dat verschillende stappen, attesten en documentatie vereist. Om ervoor te zorgen dat u goed voorbereid bent en een concurrentievoordeel behaalt ten opzichte van andere verkopers, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de belangrijkste documenten die betrokken zijn bij een succesvolle woningverkoop.

In deze gids bespreken we deze documenten in detail en leggen we uit waarom ze cruciaal zijn voor een vlotte verkooptransactie.

1. Eigendomsbewijs

Het eigendomsbewijs, ook wel bekend als de eigendomsakte of het kadasteruittreksel, is een cruciaal document dat uw recht op de woning bevestigt.
Dit document bevat gedetailleerde informatie over de eigendomsgeschiedenis, de grenzen van het perceel en eventuele beperkingen of hypotheken die van invloed kunnen zijn op de verkoop.
Potentiële kopers zullen dit document grondig willen controleren om er zeker van te zijn dat er geen juridische complicaties zijn met betrekking tot het eigendom van de woning.

2. Energieprestatiecertificaat (EPC)

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat aangeeft hoe energiezuinig uw woning is. Het bevat een score op basis van verschillende factoren, zoals isolatie, ventilatie, verwarmingssysteem en energieverbruik.
Potentiële kopers hechten steeds meer belang aan energie-efficiënte woningen, dus een gunstig EPC kan een belangrijke troef zijn bij het verkopen van uw woning. Zorg ervoor dat uw EPC up-to-date is en beschikbaar gesteld wordt aan geïnteresseerde partijen.

3. Bouwtechnisch verslag

Een bouwtechnisch verslag is een gedetailleerd rapport dat de bouwtechnische staat van uw woning beschrijft. Dit verslag wordt opgesteld door een bouwkundig expert en omvat informatie over de bouwmaterialen, de structurele integriteit, eventuele gebreken en de geschatte kosten voor reparaties of onderhoud.
Potentiële kopers willen vaak een goed inzicht krijgen in de technische staat van een woning voordat ze een aankoopbeslissing nemen, en een positief bouwtechnisch verslag kan hun vertrouwen vergroten.

4. Verklaring van Erfrecht

Een verklaring van erfrecht is vereist wanneer de woning deel uitmaakt van een erfenis. Dit document bevestigt wie de erfgenamen zijn en welke rechten zij hebben op het eigendom.
Het is belangrijk om dit document te verkrijgen en beschikbaar te stellen aan potentiële kopers, aangezien zij duidelijkheid willen over de juridische aspecten van de woning.

5. Vereniging van Eigenaren (VvE) documenten

Indien uw woning deel uitmaakt van een appartementencomplex of een gebouw met gedeelde voorzieningen, zijn de VvE documenten van groot belang. Deze documenten bevatten informatie over de financiële gezondheid van de VvE, het huishoudelijk reglement, eventuele lopende geschillen en de hoogte van de servicekosten.
Potentiële kopers willen een duidelijk beeld krijgen van de VvE en de bijbehorende verplichtingen voordat ze een beslissing nemen om een woning te kopen.

6. Taxatierapport

Een taxatierapport is een professionele schatting van de waarde van uw woning. Dit rapport wordt opgesteld door een gecertificeerde taxateur en is belangrijk om potentiële kopers een objectieve en betrouwbare indicatie van de waarde te geven.
Een nauwkeurig taxatierapport kan het vertrouwen van kopers vergroten en hen helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

7. Verkoopbrochure en promotiemateriaal

Naast de vereiste documenten is het ook essentieel om aandacht te besteden aan de presentatie van uw woning. Een professioneel ontworpen verkoopbrochure en aantrekkelijk promotiemateriaal kunnen uw woning onderscheiden van andere concurrenten op de markt.
Zorg ervoor dat uw brochure de belangrijkste kenmerken en voordelen van uw woning benadrukt en gebruik aantrekkelijke foto’s om potentiële kopers te verleiden.

8. Bodemattest

Met een bodemattest weet de koper of de grond die hij wil kopen al dan niet verontreinigd is. Als er geen gegevens beschikbaar zijn, wordt een blanco bodemattest afgeleverd. Het is meestal de notaris van de verkoper die het attest aanvraagt bij OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij.

9. Asbestattest vanaf 2022

Asbest is een materiaal dat vroeger veel in de woningbouw werd gebruikt. Sinds 1998 is het verboden om asbesthoudende materialen te produceren, te verhandelen of te hergebruiken. In woningen die voor 2001 werden gebouwd of verbouwd zijn er mogelijk asbesthoudende materialen aanwezig. Vanaf 23 november 2022 wordt een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen ouder dan bouwjaar 2001.

In de tussentijd is het niet verplicht om de aanwezigheid van asbest te vermelden bij de verkoop van een woning. Als koper is het verstandig om toch een asbestinventaris te vragen om de aanwezigheid van asbest te kennen en risico’s bij renovaties te vermijden.

Tegen 2032 moet iedere eigenaar over een asbestattest beschikken voor woningen en gebouwen ouder dan bouwjaar 2001. Bij verhuur is de eigenaar die over een asbestattest beschikt, verplicht om een kopie te bezorgen aan de (nieuwe) huurders.

10. Certificaat voor de stookolietank

Als de woning wordt verwarmd met mazout, moet de stookolietank conform de wettelijke bepalingen zijn, zodat de bodem niet verontreinigd kan worden. Na controle van een bovengrondse of ondergrondse stookolietank ontvangt u een certificaat en wordt de stookolietank gemarkeerd. Bij de verkoop moet u dat certificaat voorleggen.

11. Informatie over de overstromingsgevoeligheid van het vastgoed

Als u uw woning verkoopt, dan bent u verplicht om aan de koper informatie mee te delen over het risico op overstroming. De informatie over de overstromingsgevoeligheid, moet vermeld worden in de verkoopadvertentie en wordt nadien ook in de verkoopakte opgenomen.

12. Postinterventiedossier

Bij de verkoop van een woning die na mei 2001 werd gebouwd of gerenoveerd door een aannemer, moet een postinterventiedossier meegeleverd worden. Het postinterventiedossier bevat technische gegevens over de structuren van het gebouw, hoe de structuur werd opgebouwd en welke materialen er in het gebouw zitten. Dit dossier moet levenslang met het gebouw meegaan.

13. Eigendomstitel of notariële aankoopakte

Om te bewijzen dat jij de effectieve eigenaar van de woning bent, heeft u uiteraard de eigendomsakte nodig. Het origineel van dit document wordt bewaard bij de notaris die het document heeft opgemaakt. In geval u de naam van de notaris niet meer kent, kan u terecht bij het registratiekantoor van uw provincie.

14. Het keuringsattest van de volledige elektrische installatie in uw huis

Met dit attest laat u aan de koper weten of alle elektrische installaties gekeurd werden en of ze al dan niet in orde zijn. Het attest blijft 25 jaar geldig, op voorwaarde dat er gedurende deze periode geen fundamentele ingrepen aan de elektrische installatie plaatsvinden. Als u een negatief attest voorlegt, weet de potentiële koper dat hij of zij 18 maanden de tijd heeft om de elektriciteit in orde te brengen. De keuring moet gebeuren door een erkend organisme.

15. Documenten over de huur

Woont er momenteel een huurder in uw huis? Dan heeft de koper de huurovereenkomst, de plaatsbeschrijving en het attest van storting van de huurwaarborg nodig.

Conclusie

Het verkopen van een woning vereist zorgvuldige planning en voorbereiding. Het hebben van de juiste documenten en het begrijpen van de relevante procedures is essentieel om een succesvolle verkooptransactie te realiseren. Door te zorgen voor een complete en goed gepresenteerde set documenten, kunt u uw kansen vergroten om potentiële kopers aan te trekken en uw woning sneller te verkopen.

We hopen dat deze gids u heeft geholpen bij het begrijpen van de belangrijkste documenten die u nodig heeft om uw woning te verkopen. Voor meer gedetailleerde informatie en advies raden we u aan om contact op te nemen met onze ervaren makelaars of vastgoedprofessionals. Succes met uw verkoopproces!

Je huis snel, efficiënt en zorgeloos verkopen?

Wilt u ook een goed beeld krijgen van de kosten en documenten die gepaard gaan bij het verkopen van uw huis? Neem dan vrijblijvend contact op met De Smet Vastgoed.
Wij ondersteunen uw graag en maken van het verkopen van uw woning een succesverhaal!

HOE UW WONING VERKOPEN?

Uw huis verkopen in 3 stappen

1

Vraagprijs Bepalen

Het bepalen van de vraagprijs is een zeer belangrijk element voor de verloop van de verkoop.
2

Verplichte documenten

We bekijken samen met uw welke documenten er nodig zijn en helpen u met het samenstellen van het verkoopdossier.
3

Opdracht tot verkoop

Heeft u ons gekozen als favoriete makelaar? We gaan aan de slag en zetten uw woning in de kijker!

CIJFERS

Waarom klanten kiezen voor Immo De Smet.

50

WONINGEN

in ons aanbod

600

WONINGEN

afgelopen maanden verkocht

60

GEMEENTEN

actief met onze panden

5

OP 5 TEVREDENHEID

in Google Maps

WAARDEBEPALING HUIS: ONZE VOORDELEN

De Smet Makelaars is niet de enige makelaar die een gratis waardebepaling van uw huis maakt. Waarom u dan toch voor ons moet kiezen?

Groot Netwerk

Wij hebben een groot aantal kopers in eigen beheer. Deze zoekers krijgen het actuele aanbod vrijblijvend toegestuurd via e-mail of social media. Een grote kans dat er binnen deze zoekers een potentiële koper tussen zit.

Ontzorgen

Het klinkt eenvoudig, een snelle verkoop tegen de beste prijs. Er komt veel papierwerk bij kijken. Een makelaarskantoor ontzorgt u als verkoper. Daardoor kun u zich op belangrijkere zaken focussen.

Deskundigheid

Wanneer u kiest voor onze makelaar, kiest u voor kwaliteit en deskundigheid. Als makelaar in uw regio kennen we als geen ander de lokale huizenmarkt en zijn we bekend met de regelgeving.

Goede onderhandeling

Doordat makelaars niet emotioneel betrokken zijn bij de woning, blijven ze zakelijk en zorgen ze daardoor voor een goede onderhandeling. Zo bent u zeker dat u de beste verkoopprijs realiseert.

Optimale Waarde Realiseren

Bij een waardebepaling vertellen we direct wat u kan of moet doen om de optimale waarde van uw huis te realiseren. Bepaalde verborgen gebreken herstellen, een likje verf of een andere manier van styling.

De Juiste Strategie

Tijdens het bepalen van de waarde van uw woning, bepalen we ook de beste strategie. Misschien kunt u beter eerst iets nieuws kopen, voordat u gaat verkopen of om eerst te verkopen, voordat u op zoek gaat naar iets nieuws.

Vraag vandaag nog uw gratis waardebepaling aan! We komen graag bij u langs om uw woning op waarde te schatten.

10 redenen om te kiezen voor een erkende makelaar?

Waarom zou u beroep doen op vastgoedmakelaar De Smet bij het kopen, verkopen, huren, of verhuren van vastgoed? Wij geven alvast 10 redenen om te kiezen voor een erkend makelaar:

  1. Een ruim aanbod aan vastgoed in de regio.
  2. Een ruime ervaring en kennis binnen de vastgoedmarkt
  3. We weten welke attesten en certificaten er nodig zijn
  4. U bent zeker van een correcte prijsbepaling
  5. Een correcte kijk op de waarde van vastgoed.
  6. Zowel hulp bij de verkoop als verhuur van vastgoed.
  7. Advies over allerlei fiscale, financiële zaken, lening of over de verschillende premies.
  8. Complete verkoop of verhuur van uw vastgoed: promotie, bezichtigingen, akkoord regelen.
  9. Aangesloten en erkend door het BIV met als beroepstitel vastgoedmakelaar
  10. Onpartijdig: we beschermen de rechten van (ver)kopers & (ver)huurders.